הר ציון סיור 7/5/2021
חוצה בלקן
02/11/2019-19/10/2019
הבלקן הוא חצי אי בדרומה של אירופה התחום בשלושה ימים (האיוני, השחור והאדריאתי). בניגוד לגבולותיו הפיזיים הברורים יחסית, גבולותיו התרבותיים עמומים, נזילים ובעיקר מדומיינים ולכן לרוב נעים כמו מטוטלת בין מזרח למערב או כדברי המשורר "עבור המזרח הם המערב, עבור המערב הם המזרח".
הבלקן אם כן הינו אזור הדמדומים, הספר של אירופה, אזור שבו מיתוס ומציאות מתערבבים זה בזה ומעצבים מהלך עז של החיים והיסטוריה סוערת ומרתקת שאינה מפסיקה לייצר אירועים מכוננים בדברי הימים של האנושות.
לכן מסענו יתמקד באדם, בחברה ובתרבות. אנו נבקר בשכיות חמדה, באתרי טבע קסומים בעלי נופים מכושפים אולם בעיקר נתבונן בפסיפס האנושי המורכב והטעון ביותר באירופה ואולי בתבל. נתוודע לסיפורים, לנרטבים ולמיתוסים של המקומיים שעיצבו את תפיסת עולמם, בין השאר כפי שהם משתקפים בספרות הקלאסית של האזור ובסרטים שעיצבו את הדימויים והייצוגים של הבלקן. כמו כן נשתתף במופעי פולקלור ונבקר במסעדות מקומיות מסורתיות שבהם מוצג על השולחן הקשר ההדוק בין אוכל, זהות ותרבות.
צוות ההדרכה:
ליאור בר – אנתרופולוג של לאומיות ומדינות לאום. מדריך טיולים באזור הבלקן משנת 2000. בשנת 2008 יצאה לאור מהדורה מעודכנת של מדריך טיולים שכתב למדינות קרואטיה, סלובניה ומונטנגרו.
ליאור מתכנן המסלול ומוביל הטיול וידריך אותו לכל אורכו.
אודי רז – נגן טובה וטרומבון, זמר, מלחין ומעבד. ממקימי "מארש דונדורמה", תזמורת כלי נשיפה שמופיעה ברחבי העולם ובבלקן מזה 14 שנים. הקים את הלהקה הווקאלית "הקולות הצפים", מנגן ב"תזמורת המהפכה" ומבצע מוזיקה בלקנית וג'אז מסורתי בהרכבים שונים. מנצח על הרכבים קוליים.
אודי יתחיל את הטיול עם הקבוצה בסרייבו וילווה אותנו עד תאריך 24.10.
יסכה הרני – מרצה ויועצת בנושא נצרות מזה שנים רבות, במוסדות שונים, במשרדי הממשלה ובסקטור הפרטי. מנהלת את קורסי ההתמחות בנצרות למורי דרך, ופעילה בתחום הדיאלוג הבין דתי בארץ. החלה את דרכה כמדריכה בחברה להגנת הטבע ומאז לא הפסיקה לטייל ולהדריך. בוגרת החוג להיסטוריה והתכנית למדעי הדתות. מתמחה בנצרות ובכנסייה האורתודוכסית בפרט.
יסכה תצטרף לטיול בתאריך 26.10 ותדריך עד סופו.
ד"ר ירון עובדיה – מזרחן ומורה דרך. עוסק בחברה הפלסטינית בהקשרים של תרבות, דת ופוליטיקה. מלמד אסלאם במוסדות וארגונים שונים ומדריך סיורים בנושא העולם הערבי והאסלאם.
ירון ילווה את הקבוצה במהלך 3 ימי הטיול בסרייבו (בוסניה).
מסלול הטיול
יום 1 | ת"א - איסטנבול - סרייבו, בוסניה הרצגובינה
נצא בטיסת אחה"צ מת"א דרך איסטנבול אל סרייבו (Sarajevo), בירת בוסניה- הרצגובינה. לאחר התארגנות קצרה במלון הממוקם בלב החלק העתיק של העיר, נצא לסיור לילי קליל ברחוב שבו נפגשים "מזרח" ו"מערב". ננסה לקלוט מראות, ניחוחות וצלילים ראשונים של צלליות מסגדים וכנסיות, עשן דוכני הקבאב וסלסולי מואזין בעגה סלבית.
לינה בסרייבו.
*בוסניה-הרצגובינה: משתרעת על פני 51 אלף קמ"ר ומונה כ- 4 מיליון תושבים. מכונה "הקלידוסקופ של אירופה", "הבלקן בזעיר אנפין". אזור מפגש בין "אירופה" וה"אוריינט", אסלאם נצרות ויהדות, העות'מניים והאוסטרו- הונגריים. זוהי עיר המורכבת מפסיפס אנושי של עמים, דתות וקבוצות אתניות המנסות לעצב את זהותן ולמצוא את מיקומן במרחב התרבותי המשתנה תדיר בכל מספר שנים. ביקור בבוסניה מאפשר להבין באופן מיידי וישיר את עוצמתם של מיתוסים, הדבק של קהילות ועמים ולאומים.
יום 2 | סרייבו
נצא ליום סיור בחלקים השונים של האזור ההיסטורי של סרייבו. נלך לאורכה של השדרה המרכזית שבה בית כנסת, מסגדים, כנסיות אורתודוכסיות וקתוליות. נבקר בבית העיירה האוריינטלי, המבנה המרשים ביותר בבוסניה מבחינה ארכיטקטונית, נבקר במוזיאונים וכמובן במקום הרצח של הארכי- דוכס האוסטרי, פרנץ פרדיננד. נקדיש חלק מהסיור לקהילה היהודית ולבית הקהילה הנמצא בבית הכנסת החדש ה"אשכנזי" שבו מתפללים בנוסח ספרד. נותיר זמן לשיטוט חופשי בין בתי התה וחנויות השטיחים, החאנים והבזארים הספוגים בעשן דוכני הקבאב והשווארמה, וננצל את האקוסטיקה של חלק ממבני הדת והציבור כדי לדבר ולהדגים כיצד השתנו מנגינות ממזרח למערב וכיצד הפכו המארשים של הצבא העות'מני למוסיקת ג'אז. כמו כן נלמד על המוסיקאי המוכשר ביותר של העיר, גורן ברגוביץ ("שעת הצוענים") ועל תרומתו לחשיפת המוסיקה הצוענית.
בערב נצא לארוחת ערב מקומית מלווה בנגינה של הרכב מקומי של כלי נגינה.
לינה בסרייבו.
יום 3 | סרייבו
יום זה יחולק לשניים. חלקו הראשון יוקדש למורשת העות'מנית המפוארת ותרומתה המכרעת לאמנות ולאדריכלות אסלאמית. דרכה ננסה להכיר את מהות ומשמעות האסלאם ברמה התיאורטית והפרקטית באופן כללי ובקונטקסט של הבלקן. נבקר במסגדים מקושטים בערבסקות, ננסה לשמוע קריאה בקוראן בתוך מדרסה ולפענח כתובות קליגרפיה המעטרות מבני ציבור שונים בעיר. החלק השני של הסיור יוקדש למוסיקה בלקנית על גווניה: סלבית, בוסנית, עות'מנית, צוענית ועוד. ננסה למצוא אכסניות ראויות ובעלות אקוסטיקה מתאימה כמו בתי תה, חאנים עתיקים וכו' לדברי ההסבר שילוו בקטעי נגינה והמחשה. במהלך היום או הערב נשתתף במופע של הרכב נגינה מקומי. לינה בסרייבו.
יום 4 | סרייבו - וישגראד - הכפר של אמיר קוסטוריצה - זלטיבור, סרביה
עם בוקר נצא בנסיעה לעיירה וישנגראד (Visegrad), שבה הגשר המפורסם ביותר בבלקן, "גשר הדרינה", העומד במרכז היצירה הספרותית המכוננת של הסופר איוו אנדריץ – "גשר הדרינה". לאחר שנחצה את הגשר בהליכה, נחצה גם את הגבול לסרביה השכנה. נמשיך בנסיעה בתוך יערות עבותים ל"דרוונגראד", כפר בתי העץ המסורתיים שבנה הבמאי המפורסם, אמיר קוסטוריצה. המקום נראה בין כפר מסורתי לבין סט צילומים של אחד מסרטיו. נתארח בבית הקולנוע הפרטי של קוסטוריצה שבו נלמד על מפעלו המוסיקלי והלהקה שאותה הקים הנקראת No Smoking Orchestra. לאחר מכן נמשיך לעיירת הנופש זלטיבור (Zlatibur) שבה נמצא מלוננו.
לינה בזלטיבור.
*סרביה – מדינה שסועה בין מזרח למערב: משתרעת על פני כ- 77 אלף קמ"ר ומונה כ-7 מיליון תושבים. זוהי המדינה הגדולה והדומיננטית באזור והגרעין שסביבו התגבשה מדינת הסלבים הדרומיים, יוגוסלביה. סרביה מזוהה עם לאומנות, אלימות ומנהיגים קיצוניים כמו מילושביץ אולם גם התברכה באנשי רוח, סופרים ואינטלקטואליים שייצרו קורפוס שירה, ספרות ואפוסים לאומיים ובלקניים מרשימים כמו "שירת קוסובו" הרלוונטית עד לימנו.
יום 5 | זלטיבור - מונטנגרו -
הפארק הלאומי דורמיטור - קניון טרה - ז'בליאק
נתחיל את היום בנסיעה נופית בדרום סרביה. במהלכה נשמע קטעים של מוסיקה צוענית והפסטיבלים המפורסמים של אזור דרום סרביה כמו פסטיבל כלי הנשיפה המתקיים בכל שנה בעיירה הסמוכה גוצ'ה. לקראת הצהריים נעבור למדינת מונטנגרו, ארץ ההרים השחורים בעלת הנופים הפראיים והמכושפים. האתר הראשון שלנו במונטנגרו יהיה גשר ג'ורג'ביץ בעל חמש הקשתות שנבנה מעל לקניון טרה (Tara), העמוק ביותר באירופה (כ- 1300 מטרים). ממנו נמשיך לעיירת הנופש ז'בליאק (Zabljak) שבלב הפארק הלאומי "דורמיטור" (Durmitor). נבקר באגם השחור החבוי בלב הרים מיוערים ומצוקי גיר ודולומיט. לינה בז'בליאק.
*מונטנגרו – "ארץ ההרים השחורים": שטחה כ- 14 אלף קמ"ר בלבד ובה מתגוררים כ- 700 אלף נפש. נחשבת לפראית ולמגוונת מבין מדינות יוגוסלביה לשעבר מבחינת טבע ונופים. המונטנגרים גאים ומדגישים את המסורת ארוכת השנים של מאבק בלתי מתפשר נגד הכובש הטורקי- מוסלמי. יחד עם זאת הם אימצו את הדימוי שדבק בהם כעם העצל בבלקן השואף לחיים שלווים ושקטים המשתלבים באורח החיים החקלאי, הכולל רעייה בנדודים בעונת הקיץ לעבר פסגות ההרים הגבוהים. במהלך ביקורנו "נטעם" מכל חלקי הארץ ותרבותה: קו החוף האדריאטי המפורץ, עיירות "ונציאניות", קניונים דרמטיים והפארק הלאומי "דורמיטור" בחלק ההררי של מונטנגרו מכונה "שווייץ של הבלקן".
יום 6 | ז'בליאק - הפארק הלאומי דורמיטור - פודגוריצה
נתחיל את היום בסיור ברכבים קטנים בתוך הפארק הלאומי דורמיטור. נבקר בכפרים ובבתי מקומיים התלויים על צלעות מצוקים אדירים ועמקים קרחוניים. נופי השלכת יסנוורו אותנו במלוא ססגוניותם ויצבעו את היערות בלהבות אדומות. לקראת הצהריים ניפרד מהפארק הלאומי ונחצה קניונים דרמטיים החותכים את הרי הקארסט האפורים. לקראת ערב נגיע לעיר הבירה פודגוריצה (Podgorica). במהלך הנסיעות נמשיך להעמיק את ההכרות עם המוסיקה הבלקנית תוך הבחנה בין המקצבים והגוונים הלאומייים השונים. לינה בפודגוריצה.
יום 7 | פודגוריצה - צ'טיניה - נייגושי
מפרץ קוטור - בודבה - פודגוריצה
נתחיל את סיורנו בעיירה צ'טיניה (Cetinje), הבירה ההיסטורית והתרבותית של העם המונטנגרי. נסייר בין ארמונות הנסיכים-בישופים ומבני השגרירויות הרבות הקשורות לפוריותו של ניקולה, המלך הראשון והאחרון של מונטנגרו. לאחר מכן נבקר בכפר נייגושי, המתמחה בייצור גבינות ובשר משומר. משם נמשיך לתצפית מדהימה בגובה של כ- 1000 מטרים לעבר מפרץ קוטור (Kotor). לאחר מכן נרד בדרך נופית לעיר הנמל הביניימית והציורית, קוטור. בחלק מהכנסיות העתיקות נדבר על מוסיקה כנסייתית בכלל וקתולית בפרט וננסה להבין את ההשפעות התרבותיות של וונציה ואוסטרו- הונגריה על המוסיקה בבלקן. אחה"צ נגיע לעיר חוף המיניאטורית בודבה (Budva). נסייר בלבירינט הסמטאות ובתי האבן העתיקים מתקופת שלטון וונציה.
נצא לארוחת דגים במסעדה מקומית הצופה אל הריוויירה וקו החוף של בודבה. לאחר הארוחה נחזור ללינה בפודגוריצה.
יום 8 | פודגוריצה - אגם ביוגראד - פץ, קוסובו
נתחיל את היום בנסיעה דרמטית בקניון מורצה (Maraca) שבו עוברת מסילת רכבת הזויה, תלויה על מצוקים תלולים. בחלק ההררי הגבוהה ימתין לנו אגם ביוגראד (Biograd) הטובל בעשרות גוונים של ירוק היער. השביל הסובב את האגם הוא אחד המסלולים הקסומים בבלקן. לאחר מכן נמשיך אל מעבר הגבול עם מדינת קוסובו. נסיעה קצרה משם תביא אותנו לעיירה פייה או פץ (Pec) שבה מתגוררות שתי הקהילות המרכיבות את המדינה: האלבנים- מוסלמים והסרבים (הנוצרים- אורתודוכסים). נסייר בעיירה החביבה שבמרכזה עובר נהר שוצף וגועש ונתחיל להבין את המורכבות האתנית-פוליטית של מדינה זו. לינה בפץ.
*קוסובו – מיתוס שהפך למדינה (אלבנית) במחלוקת: קוסובו הוא בראש ובראשונה קרב מיתי שבו הסרבים ושאר העמים הסלבים הנוצרים איבדו את עצמאותם לעותומנים. במהלך תהפוכות המאה העשרים ומלחמת האזרחים של יוגוסלביה הוחלט להעניק לאלבנים- הרוב המכריע של אוכלוסיית המדינה- עצמאות. מאז המיתוס- מדינה מנסה לקבל לגיטימיות ולגבש את זהותה, כלכלתה ויחסיה עם השכנים. מדינה זו מפתיעה בנופיה, בשלל אתריה ובעיקר באנשיה החמים ומסבירי הפנים כמיטב המסורת והמנטליות האלבנית.
יום 9 | פץ - מנזר דצאני - פריזרן
נתחיל בנסיעה למרכז קוסובו שבה נמצא מנזר דצ'אני (Dechani) הנחשב לאתר המורשת החשוב והמרהיב ביותר בקוסובו, שהוכר על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולם. חשיבותו נובעת מעתיקותיו (המאה ה- 14) והיותו מקום קבורתם של מלכים היסטוריים- מיתיים ששלטו ב"סרביה הגדולה". בטבורו נמצאת כנסיית ענק מכוסה מהמסד ועד הטפחות בפרסקאות נדירות שמציגות את סגנון ציור ייחודי ומפתיע. לאחר מכן נמשיך דרומה עד שנגיע לפריזרן (Prizern), העיר בעלת אווירה וניחוח עות'מני-טורקי. נתחיל לסייר במדרחוב הנמתח במקביל לנהר החוצה את החלק העתיק.
לינה בפריזרן.
יום 10 | פריזרן
יום זה יוקדש לשכיות החמדה של פריזרן. נתחיל בתצפית על העיר והאזור מהמצודה החולשת על הסביבה. לאחר מכן נרד לתוך לבירינט הסמטאות עד שנגיע למסגד הגדול, אחד מפניני האדריכלות של העיר. נמשיך לכנסיות חשובות, המוזיאון האתנוגרפי, המקום בו הוכרזה עצמאות העם האלבני. נסיים ב"תקה", מרכז תפילה, הגות ופולחן למשתייכים למסדר הסופי האזוטרי שהביאו אותם העות'מניים. מדובר במתחם הכולל מזרקות, חללי תפילה, אולמות מכוסים בערבסקות וקישוטי קליגרפיה מרהיבים. לינה בפריזרן.
יום 11 | פריזרן - סקופיה, מקדוניה
עם בוקר נצא למעבר הגבול עם מדינת מקדוניה. לאחר מכן נמשיך לסקופיה (Skopje), בירת המדינה וגם "בירת הקיטש" של אירופה מבחינת ראוותנות מבני ציבור והכיכרות, ריבוי הגשרים והפסלים המגלומניים וההשקעה האדירה במוזיאונים. כל אלו נועדו להעניק תוקף ולגיטימיות למדינה ולעם שקיומם מוטל בספק ע"י כל מדינות האזור. נתחיל את הביקור במבצר העתיק ממנו נשקיף אל הסביבה ואל העיר העתיקה, נבקר במסגדים וכנסיות נדירות ונשוטט באחד הבזארים הססגוניים בבלקן. נבקר במוזיאון השואה המרשים המנציח את הקהילה היהודית ואת אקט השמדתה על ידי הבולגרים, ששלטו במקדוניה במהלך מלה"ע השנייה. נסיים בכיכר המרכזית שבה נצבים פסלי ענק של גיבורים היסטוריים ואבות האומה המקדונית.
לינה בסקופיה.
*מקדוניה – עם שנוי במחלוקת: משתרעת על פני כ- 20 אלף ק"מ ומונה רק כ- 2 מיליון תושבים. שטחה, מקור תושביה ואפילו שמה, אינם מקובלים על מרבית שכניה ולכן היא ה"יישות המדומיינת" המורכבת ביותר בבלקן. מאז שקיבלה את עצמאותה בשנת 1992 היא מנסה להשיג לגיטימיות פנימית וחיצונית ולגבש זהות לאומית בת קיימא.
יום 12 | סקופיה - אוכריד
נצא בנסיעה על ציר החוצה את מקדוניה מצפון לדרום בנופים חקלאיים ומעברי הרים דרמטיים. לקראת הצהריים נגיע לאגם ולעיר אוכריד (Ohrid). נעפיל לחלק העליון של העיר העתיקה הצופה אל אגם אוכריד ומכילה רבדים תרבותיים של כל המעצמות והאימפריות החשובות ששלטו בבלקן. נתמקד בסוף המילניום הראשון, ערש הנצרות והכתב הכנסייתי הסלבי, שבו הוקמו הכנסיות העתיקות והחשובות ביותר של העיר, המהוות ציון דרך בתולדות אמנות, הציור והאיקונוגרפיה הנוצרית-אורתודוכסית. נבקר ב"אוניברסיטה" הנוצרית- סלבית הראשונה שבה התפתח הכתב הקירילי כתוצאה מהמאבקים הגיאופוליטיים בבלקן. לאחר מכן נרד דרך סמטאות ציוריות ובתי עץ עתיקים מהתקופה העות'מנית עד שנגיע לגדת האגם. לינה באוכריד.
יום 13 | אוכריד - ביטולה (מונסטיר) - וורגינה - תסלוניקי, צפון יוון
נצא לעבר העיר בטולה (Bitola) הידועה גם בשמה היהודי מונסטיר, שהייתה עד מלה"ע הראשונה עיר מסחר גדולה וחשובה מפאת מיקומה על דרך מרכזית ("ויה אגנטיה"). עד היום עושרה וחשיבותה משתקפים בארכיטקטורה המפתיעה של בתי הסוחרים והאליטה שהתגוררו בחלק העתיק. נסייר לאורך שדרת המדרחוב האלגנטי ובתי האר- דקו. לפני שנעזוב את העיר נבקר בבית העלמין היהודי העתיק שעובר בימים אלה עבודות שיקום בחסות העיירה וממשלת ישראל. אחה"צ ניסע למעבר הגבול עם יוון, מדינתו האחרונה במסע. נסיעה קצרה תביא אותנו לעיירה ורגינה (Vergina), לביקור בקבר המלך פיליפוס, אביו של אלכסנדר מוקדון. בתוך תל הקבר שהפך למוזיאון מוצגים עדויות חומריות ועבודות צורפות ותכשיטים מדהימים ונדירים מתקופת התרבות והאימפריה המקדונית. לאחר מכן נמשיך מזרחה ונגיע לקראת ערב לתסלוניקי (Thessaloniki). נצא לארוחת ערב במסעדה מקומית עממית (אוזוריה) שבו יופיע הרכב מקומי שינגן על כלים מסורתיים: בוזוקי, בגלמה, מנדולינות ועוד.
לינה בתסלוניקי.
*תסלוניקי – עיר של רוחות העבר ומוסיקה עכשווית: העיר השנייה בגודלה ביוון (כמיליון תושבים) ובירת חבל מקדוניה היוונית, נוסדה כבר בתקופת האימפריה של אלכסנדר מוקדון ומשפחתו. מאז עברו בה אימפריות וכובשים רבים והפכוה לעיר קוסמופוליטית ורבת שכבות ורבדים היסטוריים ותרבותיים. כמו כן התקיימה בה אחת הקהילות היהודיות הגדולות והחשובות בבלקן שעיצבו את תרבותה וכלכלתה כולל הנמל שהיה סגור בימי שבת. כיום היא המרכז התרבותי השני בחשיבותו ביוון ומכילה מגוון אתרי מורשת הלניסטיים, רומיים, ביזנטיים ועות'מניים. כמו כן היא אחד המרכזים התוססים ביוון של מוזיקה, קולינריה וחיי לילה סוערים.
יום 14 | תסלוניקי
נבקר באתרים המרכזים שבהם ננסה להפיח חיים בכל אותם קהילות העבר של "עיר הרוחות". נתחיל בתצפית מחומות העיר הביזנטית, נרד לקו החוף לאזור המגדל הלבן, נבקר ב"מגדל הלבן" שעל חוף הים וניכנס לרוטונדה של גלריוס, שבה משוקעים המיתוסים והדתות של הבלקן. את שעות אחה"צ נקדיש לאתרים הקשורים לקהילה היהודית העצומה בעבר והצנועה בהווה. נבקר במוזיאון היהודי שבו תיעוד מרשים של חיי הקהילה הגדולה ביותר בבלקן עד מלה"ע השנייה. לאחר מכן נבקר בבית הכנסת הגדול והמשופץ שבו נלמד על הווי הקהילה שהתקיימה כבועה היברית של דוברי ספרדית- יהודית. נשאיר מעט זמן לקפה יווני (או טורקי) אחרון שיותיר טעם של עוד….
נצא ארוחת ערב ואירוע מוסיקלי שיסכם את מסענו. לינה בתסלוניקי.
יום 15 | תסלוניקי - איסטנבול - ת"א
בבוקר ניסע לשדה התעופה של תסלוניקי לטיסות חזרה לת"א דרך איסטנבול. הגעה לת"א אחה"צ.